SKILLS FOR EFFECTIVE LEADERSHIP

 

 

 

  1. A.     INTRODUCTION

 

The Skills for Effective Leadership Training is a 4-day intensive training program covering the following topics:

 

  • Leadership Styles
  • Communication
  • Personal Effectiveness
  • Delegation
  • Time management
  • Team Building/Work
  • Performance feedback Mechanism
  • Work-life-balance in leadership
  • Gender and Leadership Effectiveness
  • Ethics and Leadership

 

  1. B.       LEARNING OBJECTIVES

 

 

  • To improve leadership abilities of participants through improved understanding of their personal leadership and communication styles and how these impact personal and team performance.
  • To teach participants the situational leadership model and how it can be applied to improve personal leadership abilities and organizational productivity.
  • To enable Participants learn how to use delegation as a Tool/technique for achieving better results.

 

 

  1. C.    EXPECTED OUTCOMES

 

At the end of the course, participants will:

  • Understand their own leadership and communication styles
  • Understand what makes a team and how to gauge the maturity level of different members of the team.
  • Apply situational leadership models to improve their leadership and that of team members.
  • Understand how to delegate tasks and achieve more results
  • Manage use of their time and prioritize assignment and be able to multi-task.
  • Acquire knowledge of different techniques for providing performance feedback to members of the team and thus elicit better performance outcomes.
  • Understand how gender differences affect leadership style
  • Understand the ethical questions that every leader must confront and the right choices to make

 

  1. D.    FOR WHOM

 

For selected middle and senior level management staff of your organization who are currently holding position that require supervision or oversight on the performance of others; staff of your organization who are being prepared to take on higher responsibilities which may include supervising the work of others.

 

  1. E.    WORKSHOP SESSIONS & COURSE MODULES

 

We propose to teach the following modules:

  • Leadership style and personal effectiveness- The major learning theme under this module will focus on helping individuals identify their own leadership style, its strengths and weaknesses and how and when they can adjust their leadership style to achieve improved performance of their team.

 

  • Communication / personality style and personal effectiveness: As a follow up to the leadership style diagnosis, we would also help participants identify and understand their own communication style as well as the strengths and weaknesses of each style.

 

  • Leadership and communication style as it affects team effectiveness: As organizational leaders, we cannot get the job done alone but have to work with members of our teams to achieve corporate goals. Participants will learn the time tested and proven techniques for ensuring that they use leadership and communication styles that will bring out the best in the teams they lead and thus improve organizational productivity.

 

  • Keys to Personal Effectiveness (Prioritization, Time Management and Delegation): It is intended to help participants understand how to prioritize the large number of assignments they have to complete within a given time frame without dropping off any major tasks. Participants will be exposed to tools that help them define what is urgent, what is important and how to balance them in day to day activities. Participants will also undergo a self-assessment of their delegation habits and practical tips on how to use the talents, skills and abilities of other members of their team through effective delegation.

 

  • Giving and receiving performance feedback in the work place: Surveys conducted about workplace habits indicate that how supervisors and organizational leaders provide feedback is very important to their subordinates and team members. Participants will be exposed to the different techniques for providing effective performance feedback in such a way that the feedback does not de-motivate the employees.

 

  • Gender and Leadership effectiveness: In the last 2 decades, many women have emerged as leaders in organization in contrast to previously held stereotype of male headed organizations. This has made it imperative that participants are exposed to the peculiar nuances of how gender affects leadership style.

 

  1. F.            SAMPLE AGENDA

 

Time

Activity

Comment

Duration

09.00-09.05

Kick off

Volunteer from among participants

5 minutes

09.05-09.15

Why we are here/Review of Learning Need and Resources Assessment

Objective of training

10 minutes

09.15-09.30

Overview of agenda

Facilitator and participants in plenary

15 minutes

09.30-10.30

Session 1: Reflection on our experiences with Good/Bad Leaders

5 minutes presentation from each group

30 minutes

10.30-10.45

Tea Break

10.45-11.00

Session 2: Presentation on attributes people remember most about good leaders

Short Presentation

15 minutes

11.00-11.15

Session 2: Presentation on attributes people remember most about bad leaders

Short Presentation

15 minutes

11.15-11.20

Comments and Questions

 

5 minutes

11.20-12.00

Session 3: The Management grid model and its leadership styles

Presentation

40 minutes

12.00-12.30

Session 3: Management style skits

4 groups discussion including plenary

30 minutes

12.30-1.30

LUNCH

1.30-2.00

Session 4: How does your style affect team performance?

Presentation

30 minutes

2.00-2.30

Session 4: Sources of power

Discussions in plenary

30 minutes

2.30-3.00

Session 5: Presentation on sources of Power

Presentation

30 minutes

3.00-3.30

Session 5:  Personality and Communication styles

Share tool and have participants work through it

30 minutes

3.30-3.45

Tea Break

3.45-4.15

Session 5: How to identify and relate with different Personality and Communication styles

Discussion

30 minutes

 4.15-4.30

Comments and Questions

 

15 minutes

4.30-5.00

Recap of day 1 Feedback

Discussion

30 minutes

DAY 2

9.00-9.05

Kick off

Volunteer among participants

5 minutes

9.05-9.15

Overview of yesterday: What was new? What could be better

Discussion

10 minutes

9.15-9.30

Review of Today’s agenda

 

15 minutes

9.30-10.00

Session 1: Finishing off yesterday’s work on different styles; How does your style affect team effectiveness

Discussion

30 minutes

10.00-10.15

Tea break

10.15-11.00

Session 2: Presentation on Communication

Presentation

45 minutes

11.00-11.20

Session 3: Presentation on Giving and Receiving feedback

Group activity on Feedback 5 volunteer

20 minutes

11.20-11.35

Comments and Questions

 

15 minutes

11.35-12.00

Session 4: Group exercise on Time Management

Group exercise and reporting

25  minutes

12.00-12.30

Session 4: Presentations of Time management

Group discussion including plenary

30 minutes

12.30-1.30

LUNCH

 

1.30-1.45

Session 4: Question and Answers from Time Management

 

15 minutes

1.45-2.25

Session 5: Delegation

Presentation

45 minutes

2.25-3.10

Session 5: Group exercise on Delegation

Group activity

25 minutes

3.10-3.30

Session 6: Comments and Questions on Day 1 and 2 agenda

 

20 minutes

3.30-3.45

Tea Break

3.45-4.30

Session 7: Feedback and discussions next steps

Discussion

45 minutes

4.30-5.00

Closing

 

 

DAY 3

9.00-9.30

Session 1: Review of day 2

General Discussion

30 minutes

9.30-9.45

Session 2: Gender and Leadership

Presentation

15 minutes

9.45-10.45

Session 3: Gender and Leadership – reflections on our experience with male and female leaders…. Difference and similarities

Discussions in groups made up of equal numbers of participants

1 hour

10.45-11.00

Tea break

11.00-12.00

Session 4: Gender and Leadership

Feedback from Group discussion (plenary)

1 Hour

12.00-12.15

Session 5: Self-Awareness and Leadership

Presentation

15 minutes

12.15-12.30

Session 6: How can I improve my self-awareness

Discussion

15 minutes

12.30-12.45

Session 7: Experience Sharing

Presentation

15 minutes

Early Close Day 3: This is necessary due to intensity of course and to allow adult learners to maintain interest and attention

Day 4

9.00-9.15

Session 1: Recap of Day 1-3

Discussion

15 minutes

9.15-10.45

Session 2: Personal Effectiveness and the leader (continuation from Day 3)

Presentation

45 minutes

10.45-11.00

Tea Break

11.00-11.45

Session 4: Achieving work/life balance as key to Personal Effectiveness

Presentation

45 minutes

11.45-12.30

Session 5: Practical experience sharing on balancing work and life

Participants in group

45 minutes

12.30-1.30

LUNCH

1.30-2.30

Session 6: Promoting personal health and wellbeing for leaders

Presentation and Discussion

1 hour

2.30-3.30

Session 7: Self-Development and self-improvement for leaders

Group games

1 hour

3.30-4.30

Session 8: Wrap up and presentation of certificates

 

1 hour

Final Close and departure

         

 

 

 

  1. G.  TRAINING METHODOLOGY

 

The course will use a wide range of Participatory learning methodology involving use of short Lectures and presentations; experience sharing and discussions; review of case studies; group exercises, role plays and group games. Also we will employ the use of modern technological audio-visual devices for the participants to have a complete learning experience.

 

We also believe our experience working with diverse organizations is a distinct leverage which can further enhance the effectiveness of our proposed training in meeting your organization’s needs.

 

  1. H.   WORKSHOP VENUE

 

Any 4-star hotel in Lagos, Abuja or any location in Nigeria, including Retreat program venues that can provide the facilities that we have listed below under the item of “Workshop fee”.

 

  1. I.  

N140, 000 per person for ten (10) participants. We can negotiate reduction if number of participants is higher.

                                                                                                                           

  •  

 

 WORKSHOP FEE

 

 

  • Knowledge fee                                          

 

  • Venue arrangements

N974, 000 for ten (10) participants.

We can negotiate reduction in cost if number of participants is higher.                                                                                                                                          

  •  

 

One boardroom

  • Multimedia equipment                            
  • AM tea break  
  • Lunch Buffet
  • PM  tea break
  • Bottled Water

 

  • Course materials

N280, 000 for ten (10) participants.

We can negotiate reduction of cost if number of participants is higher.                                                                                                                                          

  •  

 

Folders

  • Jotters                                                                                          
  • Roller Pens                                                             
  • Banners etc.
  • hand-outs

 

 

  1. J.       DATE OF WORKSHOP

 

To agree with Client.

 

 

 PAYMENT TERMS

 

  Payment for services shall be made on reaching agreed milestones as proposed hereunder;

 

  • 80% of fees shall be paid upon approval to implement training and acceptance by us.

 

  • 20% of fees shall be paid upon completion of training and submission of completion report and all material deliverables.

 CURRENT JOBS, APPLY NOW

HUMAN RESOURCES AND FINANCE MANAGER is urgently needed for Immediate Employment in an International Non-Governmental Organization. Posted 8th-May-2018. Click to see job details & apply. 


MONITORING AND EVALUATION (M&E) FIELD OFFICER is urgently needed for Immediate Employment in an International Non-Governmental Organization. Posted 20th-April-2018.Click to see job details & apply.


MONITORING AND EVALUATION (M&E) MANAGER is urgently needed for Immediate Employment in an International Non-Governmental Organization. Posted 20th-April-2018.Click to see job details & apply.


AGRICULTURE AND LIVESTOCK SPECIALIST is urgently needed for Immediate Employment in an International Non-Governmental Organization. Posted 20th-April-2018.Click to see job details & apply. 


GENDER & SOCIAL BEHAVIOUR CHANGE (SBC) SPECIALIST is urgently needed for Immediate Employment in an International Non-Governmental Organization. Posted 20th-April-2018.Click to see job details & apply.


  • NUTRITION & HEALTH SPECIALIST is urgently needed for Immediate Employment in an International Non-Governmental Organization. Posted 20th-April-2018.
  • Click to see job details & apply. 

  • LEADERSHIP TRAINING OFFICER (TO) is urgently needed for Immediate Employment in an International Non-Governmental Organization. Posted 20th-April-2018.
  • Click to see job details & apply.

   CLICK HERE FOR MORE JOBS


 

Go to top